Lista zakupów na rejs
[Strona główna] >> [Vademecum Żeglarza] >> [Lista zakupów na rejs]
Dla 10 osób na rejs 10 - dniowy
SŁODYCZE:
Zasadniczo (oprócz czekolady i cukierków) przeznaczone są na poobiedni deser.
- 10 czekolad (a 100g) - na wachty nocne
- 40 batonów (Grześki, PrincePolo, WW, Bajka)
- 15 paczek ciastek (SAN, krakersy, pierniki, Delicje)
- 2 kg cukierków owocowych (w papierkach, a jeszcze lepiej w puszkach) - w nocy, w zimne dni itp., nic nie poprawia humoru lepiej jak cukierki
OWOCE I WARZYWA:
Warzywa i owoce należy szczególnie staranie wybierać przy zakupie. Każdy owoc czy pomidor oglądnąć czy nie jest poobijany lub nadgniły. Delikatnie ułożone w plastikowych skrzyneczkach, pooddzielane kartonikami i przechowywane w miejscu suchym i chłodnym (najlepszy achterpik) powinny długo wytrzymać w dobrym stanie. Oczywiście co kilka dni należy wszystko przeglśdnść i wyrzucić nadpsute egzemplarze. Codziennie przewidziany jest przynajmniej jeden owoc na głowę na II śniadanie.
- 20 bananów (4-5kg) - należy zjeść w pierwszej kolejności
- 20 pomarańcz (4-5kg) - należy zjeść w pierwszej kolejności
- 80 jabłek (14-15kg)
- 30 cytryn (3-3.5kg) - do każdej herbaty
- 3 główki czosnku
- 15 ogórków szklarniowych (długich, ok. 5kg)
- 10-12 kg pomidorów
- 10 dużych papryk (ok. 5kg, czerwone i żółte)
- 3 średnia rzodkiew biała
- 30 średnich cebul
- 25-30 kg ziemniaków (6 posiłków a 4-5kg, 4-5 średnich na głowę); Jeżeli lubicie je obierać
KONSERWY I SŁOIKI:
Co się da, lepiej kupować w puszkach. Osobiście nie jestem zwolennikiem składowania puszek w zęzie - szybko schodzą naklejki (i tak jest dobrze podpisać markerem lub zastosować jakiś kod), w przypadku jachtów laminatowych niszczymy żelkot a stalowych powodujemy wcześniejszą korozję kadłuba.
- 2 sł. (a 1l.) kapusty czerwonej - z powodzeniem można zastąpić świeżś o ile znajdą się ochotnicy do szatkowania
- 2 sł. (a 1l.) ogórków
- 5 sł. (a 0.5l) papryki
- 2 sł. (a 0.5l) mieszanki warzywnej (marchew+groszek)
- 4 puszki (a 0.4kg) groszku - na sałatki
- 4 puszki (a 0.4kg) kukurydzy - na sałatki
- 1 puszka (a 0.4kg) marchewki - na sałatki
- 1 puszka (a 0.4kg) pieczarek - na sałatki
- 10 pasztetów (a 0.2kg)
- 12 konserw rybnych (w oleju, w pomidorach, paprykarz)
- 20 konserw mięsnych (mielonki, szynka, śniadaniowe)
- 10 koncentratów (a 90g) pomidorowych - do spaghetti i sosów
NABIAŁ:
- 6 opakowań (a 200g) serków wiejskich, śmietankowych - trzeba zjeść dosyć szybko
- 6 kartoników (a 200g) sera Feta
- 5 tubek (a 150-200g) serków topionych
- 7 kg sera żółtego (Gouda) - najlepiej kupić kilka 2-4 owoskowane kawałki
- 60 jaj - najlepiej w kartonikach po 10 szt., należy pamiętać o obracaniu ich co 3-4 dni (nie będś się psuć nawet 3 tygodnie), przeznaczone na jajecznice (2x po 3 jajka)
- 5 kartoników (a 1l.) mleka (3-3.5%) - do kawy, herbaty, sosów
- 5 kartoników (a 0.2l.) śmietany (12%) - do sosów
- 5 słoików (a 0.2l.) majonezu - do sałatek, trzymać w chłodnym miejscu
MIĘSO:
- 10 filetów rybnych - na pierwszy obiad (chyba, że dokupicie w czasie rejsu)
- 10 małych udek kurzych (ok. 2-2.5kg) - na drugi obiad
- 30 parówek cienkich (ok. 2.5kg) - na 1 śniadanie (pierwsze 2 dni)
- 0.7 kg boczku wędzonego - najlepiej powiesić gdzieś w przewiewnym miejscu
- ok. 1 kg salami - podobnie jak boczek
- 2-2.5 kg kiełbasy suchej (jałowcowej, krakowska) - podobnie jak boczek
- 7 kg schabu (w porcjach po 1kg) - mięso trzeba wybrać dobrej jakości (świeże, nie otłuszczone), poprosić o poporcjowanie w sklepie na 7 kawałków (tyleż posiłków), a następnie należy je natrzeć czosnkiem i dobrze zapeklować (peklorem lub zwykłś solś, położyć na dnie dużego garnka i zalać zimnś przegotowanś wodś, przykryć, pilnować aby mięso nie wystawało z wody [należy ją uzupełniać] - wytrzyma do 2 tyg.), przechowywać w achterpiku, wieczorem (przed obiadem dnia następnego) wyciągnąć jeden kawałek, zalać wodą, rano jeszcze kilkakrotnie wypłukać, a później zrobić np. schaboszczaki…
RÓŻNE:
- 2 słoiki (a 0.2l.) miodu do herbaty
- 15 słoików (a 0.2l.) dżemów
- 5 kg cukru - zamknść w pojemniku
- 10 zupek chińskich - rezerwa na posiłek sztormowy
- 1 paczka bulionów - do przygotowania sosów
- 13 opakowań (a 0.5kg) margaryny do pieczywa
- 0.25 kg Planty - do smażenia mięsa
- 1l. oleju Brolio - do sałatek, mięsa
- 4 paczki ryżu - 2 posiłki a 7-8 torebek
- 4 paczki kaszy gryczanej - 2 posiłki a 7-8 torebek
- 5 paczek (a 0.5kg) spaghetii - 2.5 paczki na posiłek
- 1 kg mśki - zamknść w pojemniku
- 0.5 kg bułki tartej - zamknść w pojemniku
- 2 pojemniki (a 0.2l.) musztardy
- 2 duże ketchupy - najlepiej w plastikowych opakowaniach
- 1 słoik (a 0.2l.) chrzanu
- 4 słoiki (a 0.2l.) majonezu - do sałatek
- 1 butelka przyprawy do zup (magii) - do mięsa, sosów
- po 1 torebce: pieprzu białego, papryki ostrej, papryki słodkiej, oregano, vegety - trzymać w pojemniku
- 1 kg soli - trzymać w pojemniku
- peklor na 6 kg mięsa - można kupić w sklepie
- 0.2-0.25 kg kawy rozpuszczalnej - w słoikach
- 0.2 kg kawy Inki - w słoiku
- 200 torebek herbaty - dobrze zamknść w pojemniku
- 10 paczek sucharów - trzymać w woreczku foliowym
- 60 bochenków chleba - na temat chleba jest kilka szkół, ja osobiście wolę kupować chleb żytni (świeży, ale nie gorący), powinien on być przechowywany w miejscu przewiewnym i co 2-3 dni przeglądy (odkrawać pleśń, przetrzeć spirytusem)
ARTYKUŁY PRZEMYSŁOWE:
- 10 rolek papieru toaletowego - tego idzie dużo (oprócz WC po rolce powinno być w nawigacyjnej i kambuzie)
- 2 but. (a 0.25l) płynu Ludwik (doskonale likwiduje plamy z ropy i smarów - pływajścy na polskich jachtach wiedzś o co chodzi)
- 1 kostka toaletowa Domestos
- baterie do latarki okrętowej
- baterie paluszki do GPS 4szt. - o ile posiadacie ręczny
- 2 brudnopisy w kratkę (16 kartkowe) - na brudnopisy: nawigacyjny i z prognozami meteo
- 2 zapalniczki - zapałki zatykajś odpływy
- 2 świece - na wszelki wypadek i dla odrobiny romantyzmu w porcie
- worki na śmieci 10szt. (30-40l.) - oczywiście pozbywamy się ich dopiero w porcie